Traject Technische Oriëntatie

In het kader van het groeiende belang van technische en digitaal vaardige mensen, kondigen Techniekcoalitie Brabant en SPARK Campus met trots de 7e editie van het “Traject Technische Oriëntatie” aan, 10 technieken van 10 bedrijven voor 10 deelnemers. Dit traject is bedoeld voor gemotiveerde mensen die geïnteresseerd zijn in een carrière in de techniek en zich willen oriënteren op diverse technische beroepen, zogenaamde zij-instromers. Deelname aan het traject is kosteloos en wordt gefinancierd door Techniekcoalitie Brabant en (de partners van) SPARK Campus.

Voor wie is dit traject interessant?

Eigenlijk voor iedereen die gemotiveerd is en interesse toont in techniek. Leeftijd en achtergrond zijn niet belangrijk, net zo min of een opleiding is afgerond. Er is dus geen startindicatie, voorkennis of opleiding nodig. Wat wel belangrijk is, is dat de persoon gemotiveerd is om te ontdekken waar zijn/haar ogen van gaan sparklen ✨

Reden voor mensen om hier aan deel te nemen zijn uiteenlopend. Het kan zijn dat een persoon niet meer gelukkig is in zijn/haar huidige werkomgeving. Of iemand heeft voortijdig school verlaten of voelt niet meer de gedrevenheid om de opleiding af te maken. Het kan ook iemand zijn die een stap vooruit wil zetten en zich wil ontwikkelen in duurzame en nieuwe technieken.

Wat houdt dit traject in?

Gedurende het traject komt er iedere dag een andere techniek aan bod. De workshops en masterclasses worden gegeven door bedrijven en organisaties uit het netwerk van SPARK Campus. Dit zijn bedrijven die in de ontwerp-, bouw- en technieksector zitten en met digitalisering, slimme technologie en duurzame toepassingen bezig zijn.

Digitaal ontwerpen

Digitaal werken is het uitgangspunt. Denk aan het ontwerpen in 3D tekensoftware, het leren 3D printen met materiaalkennis van het filament of het maken van een VR/AR toepassing. Bedrijven die een workshop komen geven zijn bijvoorbeeld Cadmes, Dassault Systèmes en Zünd Benelux..

Slimme technologie

Verlichting, verwarmen en koelen op een slimme manier. Smart technology wordt ontdekt. Deelnemers krijgen een gastles over mechatronica en leren van Koninklijke Kuijpers hoe een duurzaam lichtplan met led verlichting wordt aangesloten. Ook gaan ze aan de slag met radiatoren onder begeleiding van JAGA Climate Designers.

Duurzame toepassingen

Met duurzame toepassingen wordt op een circulaire manier gekeken naar het (her)gebruik van materialen, zowel vanuit de maakindustrie als vanuit de bouw wordt kennis over biobased materialen gedeeld. Ook komt Building Information Modeling (BIM) aan bod en leer je hoe in de bouw op een duurzame manier wordt gewerkt.

Wat levert het op?

10 verschillende technieken van 10 verschillende bedrijven voor 10 deelnemers. Een deelnemer gaat zien wat verschillen zijn, maar gaat vooral bij zichzelf ontdekken wat hem/haar aanspreekt. Een techniek, een bedrijf, groot of klein of misschien wel een opleiding. Daarnaast speelt het sociale aspect van een groep ook een rol in de persoonlijke ontwikkeling van deelnemers. Aan het trainen en ontwikkelen van communicatie- en werknemersvaardigheden wordt gedurende het hele traject aandacht besteed.

Wanneer start dit traject?

SPARK Campus organiseert de zevende editie van het TTO in het voorjaar van 2024. De workshopdagen zijn op maandagen en vrijdagen tussen 6 mei en 7 juni (met uitzondering van feestdagen).

Meld je hier aan voor een kennismakingsgesprek. 

Locatie: SPARK Lab, Paardskerkhofweg 15, Den Bosch